آخرین مقالات

طراحی با نگاه ادبی: اگر حافظ طراح رابط کاربری بود، چه چیزی میساخت؟

فراتر از بدافزارها!

توهم پیشرفت: آیا فریمورکهای جاوا اسکریپت هر ۶ ماه منسوخ میشوند؟

تعادل بین کیفیت و سرعت: غلبه بر کمالگرایی در کدنویسی

توهم دانایی در عصر هوش مصنوعی!

اهمیت استراتژیک بهینهسازی مصرف انرژی در پردازندهها
10 قدم برای یادگیری اصولی برنامهنویسی

مبینا مستحسن
زمان مطالعه: 12دقیقه

انتخاب یک زبان برنامهنویسی مناسب میتواند کار سختی باشد، چون تعداد زیادی زبان مختلف با کاراییهای خاص خودشان وجود دارد و از طرفی اغلب زبانهای برنامهنویسی وجوه مشترک زیادی دارند، به طوری که پیدا کردن تمایز بینشان برای تازهکارها کار راحتی نیست. اما نگران نباشید! با یک نگاه کلی به چند تا نکته میتوانید زبان مناسب خودتان را پیدا کنید.
درقدم اول:
در ابتدا حوزه مورد نظر خود را انتخاب کنید؟ برنامهنویسی موبایل؟ وب سایت؟ بازی؟ یا برنامهنویسی سخت افزار؟ چون هرکدام از زبانها بسته به حوزه انتخابی شما مسیریادگیری خودشان را دارند. تا به حال به این فکر کردید که مثلا اینستاگرام با چه زبانهایی نوشته شدهاند؟ یا بازیهای موبایل چگونه ساخته میشوند؟
برای مثال اینستاگرام از زبان برنامه نویسی پایتون در قسمت بکاند، از زبان جاوا برای اندروید و سوییفت برای آی او اس استفاده شده است؛ شاید شنیدن این اسمها برای اولین بار عجیب و گیج کننده باشد اما نگران نباشید توت اینجاست تا شما راهنمایی کند.
قدم دوم:
درباره زبانهای آن حوزه و پیش نیازهای آن تحقیق کنید و مطمئن شوید که منابع کافی برای یادگیری آن زبان در دسترس است. برای مثال اگرعلاقهمند به یادگرفتن زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت باشید، باید ازقبل درمورد HTML و CSS هم اطلاعات کافی داشته باشید.
منابعی که میتوانید استفاده کنید، شامل دسته بندیهای زیر است:
- کتابها و مقالات: کتابها و مقالات آموزشی زیادی برای یادگیری زبانهای مختلف برنامهنویسی وجود دارد.
- دورههای آموزشی: دورههای آموزشی از نوع آنلاین و آفلاین هم میتوانند خیلی مفید باشند، برای یادگیری زبانهای برنامهنویسی جدید، یکی از ویژگیهای دورههای آنلاین در مقایسه با آفلاین، فرصت پرسش و پاسخ بین دانشجو و مدرس دوره است که البته یکی از ویژگیهای تیم فنی و آموزشی توت هم برگزاری دورههای آنلاین است.
قدم سوم:
مطمئن شوید که برای یادگیری زبان مورد نظر حتما مفاهیم اولیه برنامهنویسی را خوب یاد گرفتهاید تا در مسیر یادگیری اذیت نشده و از یادگیری خسته نشوید. مفاهیم اولیه در برنامهنویسی مانند ستونهای یک ساختمان میمانند؛ همانطور که اگر ساختمانی ستونهای محکم و استواری نداشته باشد فرایند ساخت به درستی پیش نمیرود، اگر مقدمات و مفاهیم برنامهنویسی را هم درست ندانیم یا به اصطلاح پایه قوی نباشد، روند یادگیری فرسایشی میشود و هر لحظه امکان فرو ریختن آن ساختمان و ناامیدی شما از مسیری که انتخاب کردهاید وجود دارد.
قدم چهارم ،همراه با مطالعه کد زدن را تمرین کنید:
همانطور که یادگرفتن یک مهارت جدید بدون مرور و تمرین نتیجه رضایت بخشی ندارد و به درستی پیش نمیرود و به هدف معینی نمیرسد، یادگیری برنامهنویسی هم بدون کد زدنهای مکرر و مستمر، حل مسئله و تجربهی چالشهای مختلف، عملاً امکانپذیر نیست.
حال چطور میشود هم مطالب یادگرفت و هم کد زد؟
یک برنامه ریزی همه جانبه داشته باشید:
از ابتدا برای خود مشخص کنید که روزانه میخواهید چه زمانی را برای خواندن و کد زدن اختصاص بدهید. برای تمرین کد زدن نیز میتوانید هر روز یک مسئله از یک کتاب یا سایت، به صورت آنلاین و آفلاین حل کنید.
بعد از آنکه یک مفهوم را نسبتاً متوجه شدید از مسائل ساده شروع کنید و بعد کم کم وارد مسائل پیچیده و چالش برانگیز شوید.
یک مورد مهم در برنامهنویسی وجود دارد که به اصطلاح مهارت برنامهنویسی نامیده میشود.
قدم پنجم:
یک پروژه مشخص مانند ماشین حساب در نظر بگیرید و کدهای پروژه را در زبانهای مختلف مقایسه و بررسی کنید، با این کار میتوانید یک دید کلی نسبت به عملکرد زبانهای مختلف حول یک مسئله خاص به دست بیاورید.
برای مثال کدهای پروژه ماشین حساب را در زبان پایتون و جاوا اسکریپت مقایسه کنید که حتی این مورد هم در سایت توت وجود دارد.
قدم ششم، به خودتان و علاقهتان هم توجه کنید! :
در انتخاب مسیر یادگیری و توسعه، توجه به تواناییها و علایق خود اهمیت زیادی دارد. برای مثال اگر دوست دارید یک اپیکیشن موبایل بسازید و به آن علاقه کافی دارید، سختیهای زبان برنامهنویسی و مسیر یادگیری کمتر به چشم شما میآید. اما اگر زبانی را انتخاب کنید که به آن علاقه ندارید، حتی اگر ساده و قابل فهم به شما آموزش داده شود، نتیجه و جذابیتی برایتان نخواهد داشت. علاقه، سختیها را کاهش داده و انگیزه را افزایش میدهد.
برای مثال بعضی از زبانها مثل پایتون و جاوا اسکریپت برای شروع راحتتر هستند، درحالی که یادگیری زبانهایی مانند ++C و #C به زمان وتلاش بیشتری نیازدارند.
قدم هفتم، با بقیه برنامهنویسها تعامل داشته باشید:
تعامل با برنامهنویسها تاثیر مثبتی بر پیشرفت و یادگیری شما دارد این تعامل میتواند به صورتهای مختلفی انجام شود از جمله:
ارائه ایده و نیازها:
هر چقدر با جزئیات بیشتر و دقیقتر به یک برنامهنویس همکار، ایدهها و نیازهای خودتان را شرح بدهید، آن برنامهنویس میتواند راهکارهای دقیق و مناسب تری به شما ارائه بدهد.
بررسی و بازخورد:
درطول پروژه بهطور مرتب سعی کنید با برنامهنویسها در ارتباط باشید و نظرات و بازخوردهای آنها را نسبت به پروژه خودتان دریافت کنید؛ این به شما کمک میکند تا اشتباهات خود را در طول پروژه متوجه شوید و یادگیری اصولی داشته باشید.
کاهش زمان و هزینه:
تعامل درست با برنامهنویسان باتجربه ومعتمد باعث میشود در وقت شما صرفه جویی شود، زیرا احتمال اینکه در مراحل اولیه یادگیری مشکلاتی وجود داشته باشد زیاد است و همین تعامل درست باعث میشود هزینه شما دراین مسیر به طور قابل توجهی کاهش پیدا کند.
قدم هشتم، از ابزارهای درست استفاده کنید:
فرض کنید در حال ساختن ساختمانی با پایههای محکم هستید، اما از ابزارهای مناسبی استفاده نکردهاید. این امر باعث میشود که کار شما دشوار و نتیجه نهایی بی کیفیت شود. در دنیای برنامهنویسی هم همینطور است، برای اینکه بتوانید کدهای تمیزتر، کارآمدتر و بدون اشکال بنویسید، به ابزارهای قدرتمند نیاز دارید.
محیط توسعه یا IDE:
محیط توسعه یا IDE مانند یک جعبه ابزارِ پر از ابزارهای مختلف است که برای کدنویسی کمک بسیار زیادی به شما میکند. این ابزارها میتوانند کارهای مختلفی انجام بدهند، از جمله:
-
- ویرایش کد: یک محیط مناسب برای نوشتن، ویرایش و فرمتدهی کد، به شما ارائه میدهند.
- پیدا کردن خطا: اشکالات و ایرادات کد را شناسایی کرده و به شما نشان میدهند تا بتوانید آنها را رفع کنید.
- پیشنهاد کد: با توجه به نوع کدی که مینویسید، پیشنهادات مختلفی برای تکمیل و بهینهسازی کد به شما ارائه میدهند.
- اجرای کد: کدتان را اجرا میکنند و به شما نمایش میدهند که خروجی به چه صورتی خواهد بود.
- مدیریت پروژه: به شما کمک میکنند تا پروژههای کدنویسیتان را سازماندهی و مدیریت کنید.
چند تا IDE محبوب:
- Visual Studio Code: یک IDE رایگان است که برای زبانهای مختلف برنامهنویسی مثل پایتون، جاوا، ++C و… قابل استفاده است.
- PyCharm: یک IDE قدرتمند برای زبان برنامهنویسی پایتون که امکانات مختلفی برای کدنویسی، دیباگ و تحلیل کد ارائه میدهد.
- WebStorm: یک IDE محبوب برای زبانهای برنامهنویسی وب مثل جاوا اسکریپت، HTML و CSS که امکانات مختلفی برای کدنویسی فرانتاند و بکاند ارائه میدهد.
قدم نهم، برای یادگیری زمان کافی بذارید:
برنامهنویسی مهارتی است که تسلط بر آن به زمان و تلاش نیاز دارد. انتظار نداشته باشید که در یک شب بتوانید تمام مطالب را یاد بگیرید. صبور باشید، زیرا در مسیر یادگیری حتماً با مشکلاتی روبرو خواهید شد. این مشکلات طبیعی و نشان دهنده پیشرفت شما هستند. ازاشتباهات خود درس بگیرید و به جای ناامیدی، به دنبال راه حل باشید و به تمرین کردن ادامه دهید.
در نظر داشته باشید که اگه یک پروژه را به اتمام رسانده و به نتیجه مطلوب دست یافتید، کار شما با آن پروژه هنوز به پایان نرسیده.
باید به جنبههای مختلف کار بپردازید؛ به این معنا که مدام تغییرات ایجاد کنید و در مواردی به عمد ایراداتی را به وجود آورید تا ببینید چه اتفاقی میافتد. این تکنیک در برنامهنویسی و دستیابی به تبحر یک برنامهنویس بسیار حائز اهمیت است.
قدم دهم، توت در این مسیر مثل یک دوست کنارتان است:
تیم فنی و آموزشی توت از برنامهنویسهای با تجربهای در زمینههای مختلف تشکیل شده است که اگر میخواهید اصولی و پروژه محور برنامهنویسی را یاد بگیرید، توت اینجاست که مثل یک رفیق صمیمی تا انتهای مسیر یادگیری کنار شما باشد، فقط کافیست که سایت توت و شبکههای اجتماعی توت را دنبال کنید تا از دورههای رایگان و آموزشهای مختلف ما با خبر شوید.
همچنین میتوانید اطلاعات به روز در زمینه تکنولوژی و برنامهنویسی و شبکه که سه بخش اصلی محتوای توت را تشکیل میدهند را داشته باشید.
و اما سخن آخر
ما معتقدیم که علم مانند انرژی میماند
وهمانطور که انرژی باید بچرخد تا اثر کند، علم هم باید بچرخد
یعنی باید علم و تجربهای که داریم را به دیگران ببخشیم و تقدیم کنیم تا علمهای جدید جایگزین آن شوند.
با این ایده، توت یک سازمان و ساختار یادگیرنده و یاددهنده است که اعضای این تیم با جون و دل و اشتیاق آمدهاند تا یاد بگیرند و یاد بدهند.
سربلند و پیروز باشید،
تیم فنی و آموزشی توت
بخش نظرات
ورود
ممنون به نظرتون برای یادگیری کلاس خصوصی بهتره یا کتاب یا فیلم آموزشی؟